Taikuri mentalisti Ben Elfin maaginen blogi

Takaisin alkuun


Taikurin hinta

15.6.2022
Taikuriesityksien hinta muodostuu pääasiassa muutamasta elementistä.

AMMATTITAITO
Olen aiemmin kirjoittanut blogin “Millainen on hyvä taikuri”, jonka suosittelen lukaisemaan vaikkapa tämän kirjoituksen jälkeen.
“Millainen on hyvä taikuri” -kirjoituksessa esille nostamieni seikkojen lisäksi hyvää ammattitaitoa on laadukas asiakaspalvelu, ammattimaisesti toimiminen lavan ulkopuolellakin sekä nopea reagointikyky yllättävissä tilanteissa.
Hyvä ammattilainen on myös luotettava koko prosessin ajan aina tarjouspyynnöstä laskutukseen.
Konkreettinen esimerkki luotettavuudesta on esimerkiksi se, että taikuri lähtee hyvissä ajoin esiintymispaikalle ja on ylipäätään merkinnyt esiintymisen kalenteriinsa.
Taikurin ammattitaitoon katson kuuluvan myös asiakkaalle näkymättömiä osia.
Näitä ovat taikatemppujen salaisuudet, taikatemppujen harjoittelu ja taikatempputaitojen ylläpito.
Muita asiakkaalle näkymättömiä hintaa muodostavia osia ovat muun muassa yritystoiminnan mukanaan tuomat hallinnolliset työt ja kulut.

TAIKURIOHJELMAN TYYPPI
Eri ohjelmatyypit vaativat taikurilta eri määrän työtä, joten eri ohjelmilla on eri hinta.
Esimerkiksi yleensä lavataikuus on halvempaa kuin samankokoiselle yleisölle tilattu lähitaikuus.
Tässä tapauksessa hintaero johtuu siitä, että lähitaikuuden on oltava yleensä kestollisesti pidempää kuin lavataikuus, jotta taikuri ehtii kohdata jokaisen katsojan kierrellessään yleisön joukossa.
Mittatilauksena tehdyissä taikuriesityksissä pääasiallinen työmäärää ja hinta syntyy jo ennen esiintymispaikalle lähtemistä, kun tutustun asiakkaaseen ja loihdin heitä varten räätälöidyn ainutlaatuisen taikuriesityksen.
Asiakkaiden toiveet määrittävät hintaa kovasti, sillä toinen asiakas saattaa toivoa taikatemppua uudella älypuhelinmallillaan ja toinen toivoo lavalle ilmestyvää elefanttia.

ESIINTYMISPAIKAN SIJAINTI
Toimistoni sijaitsee Helsingissä ja huomioin tarjouksissani matkustusajan ja -kulut esiintymispaikalle ja takaisin.
Yleensä kuljen esiintymismatkat henkilöautolla, jolloin saan helposti kuljetettua mukana kaikki tarvittavat esiintymisvälineet.
Autossa minulla on myös sopiva hetki fokusoida ajatuksia lähestyvää esiintymistä varten.
Virtuaalitaikuusesityksissä luonnollisestikaan ei tule matka-aikaa tai -kuluja, jotka nostaisivat hintaa, mutta toisaalta virtuaalitaikuusesityksen kohdalla esitystekniikan ylösajo ja toimivuuden tarkistaminen tasapainottaa matkustuksessa säästettyä aikaa.

YLEISÖMÄÄRÄ
Yleensä esiintyminen 200 hengen yleisölle vaatii enemmän valmisteluja, aikaa ja ammattitaitoa kuin esiintyminen 20 hengen yleisölle.
Suurin ero tulee esiintymispaikalla tapahtuvista valmisteluista.
Monesti suuren yleisömäärän esiintymisissä esitystekniikan tulee olla valmiina ennen kuin yleisö saapuu juhlatilaan.
Ennen esiintymistä tykkään myös haahuilla tyhjässä katsomossa ja tarkistaa, miltä esiintymislava näyttää mistäkin kulmasta ja varmistaa, että näkeväthän kaikki katsojat esityksen hyvin.
Joskus ehdotan juhlan järjestäjälle muutoksia esimerkiksi istumapaikkoihin esityksen ajaksi, jos vain mahdollista, jotta kukaan ei joutuisi katsomaan taikuriesitystä esimerkiksi tolpan takaa, liian sivusta tai selkä esiintymislavalle päin.
Teknisten valmisteluiden jälkeen saatan odotella tunnin tai muutamankin ennen esiintymisen alkua.

ESIINTYMISEN AJANKOHTA
Joskus olen saattanut ostaa esimerkiksi pääsylipun johonkin tapahtumaan.
Jos asiakkaan lähettämä tarjouspyyntö sattuu osumaan juuri tuohon ajankohtaan, voin mahdollisesti luopua suunnitelmistani.
Silloin kuitenkin joudun tarjouksessa huomioimaan käyttämättä jääneet tapahtumaliput ja muut mahdolliset muutoksista syntyneet kulut ja lisäämään ne taikurivierailun hintaan.
Siispä tarjousta kannattaa pyytää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tämänkin vuoksi.

Taikurin hinta

Taikurin hinta määräytyy muutaman elementin perusteella.Tilaa taikuri mentalisti Ben Elf esiintymään tapahtumiin pääkaupunkiseudulla Ben Elf, taikuri


Millainen on hyvä taikuri?

17.8.2020
Taikuus on esittävän taiteen alalaji, jossa taikurin työ on mahdottomien illuusioiden luominen.
Mahdottomien illuusioiden luomisen päätarkoitus on antaa katsojalle mahtava ja harvinainen kokemus, joka jää positiivisella tavalla stimuloimaan katsojan mieltä pidemmäksi aikaa.
Hyvä taikuriesitys ei ole seuraavalla hetkellä unohtuvaa kertakäyttöviihdettä, vaan esitystä kulutetaan katsojan mielessä useaan kertaan myös varsinaisen taikuriesityksen jälkeen.

Hyvä taikuri hallitsee illuusioita monesta eri taikuuden alalajista ja käyttää monia erityyppisiä salaisuuksia ja tekniikoita samanaikaisesti.
Näin taikuri voi esityksellään antaa yleisölle moniulotteisemman kokemuksen ja johdattaa katsojat turvallisen syvälle ihmetyksen maagiseen maailmaan.
Tarjolla on ikään kuin psyykeen kokovartalohieronta.

Tällainen psyykeen kokovartalohieronta on erikoinen ja voimauttava kokemus, jota on vaikea kuvailla eteenpäin.
Kuvittele että matkaisit uuteen maailmaan ja kohtaisit siellä aivan uuden värin.
Sellaisen värin, jota ei esiintyisi maapallolla ja jollaista ei voisi luoda sekoittamalla maapallolla tunnettuja värejä.
Miten kuvailisit tuota uutta väriä ystävillesi?
Tiedät tarkasti mitä olet kokenut, mutta ainutlaatuiselle kokemukselle on vaikea löytää sanoja.

Onnistuneita juhlia varten hyvän taikurin tulee onnistua lavalla nähtävien ihmetekojen lisäksi myös monessa muussa.
Taikurin tulee ymmärtää juhlan luonne ja huomioida erityistoiveet.
Hänen täytyy valmistella esitys hyvin ja onnistua luomaan tilanteeseen nähden sopivanlaatuinen yhteys yleisöön.
Lisäksi taikurin täytyy olla koko esityksen ajan tilannetietoinen, läsnäoleva ja havainnoiva sekä osata valita kulloiseenkin tilanteeseen sopivat yleisöavustajat ja kohdella heitä ammattimaisesti.
Muun muassa kaikki tämä tulee olla hallussa niin hyvin, että taikuri on valmis toimittamaan asiakkaalleen korkealaatuisen taikuriesityksen päivästä riippumatta.

Minun näkökulmastani katsottuna hyvässä taikuriesityksessä onkin kyse enemmän yleisöstä ja juhlista kuin esiintyjästä.
Hyvä esiintyjä on arvokas työkalu, jolla vaikutetaan vielä arvokkaampaan yleisöön.
Hyvä taikuriesitys saa katsojan spontaanisti näyttämään omia autenttisia tunteitaan ja laskemaan suojakilpiään, mikä on yksi tärkeä ainesosa onnistuneille juhlille.

Millainen on hyvä taikuri

Kun kunnioittaa avustajaa, kunnioittaa koko yleisöä.Tilaa taikuri mentalisti Ben Elf esiintymään tapahtumiin pääkaupunkiseudulla Ben Elf, taikuri


Ravintola-
taikuuden SM-kilpailut

7.11.2019
Osallistuin lokakuussa 2019 olleisiin ravintolataikuuden suomenmestaruuskilpailuihin.
Voitin kissankultaa, eli 17 tasokkaasta osallistujasta sijoituin neljänneksi.
Ravintolataikuuden SM-kilpailuihin voivat osallistua kaikki suomalaiset taikurit, ja erikoisen säännön vuoksi myös ruotsalaiset.

Suomalaisista taikureista sijoituin kolmanneksi.


Tunnelmia ravintolataikuuskilpailuistaOlin päättänyt osallistumisestani jo hyvissä ajoin.
Sopivina hetkinä luonnostelin, millaisella taikuriohjelmalla hämmästyttäisin katsojia.
Muiden taikurikiireideni vuoksi kilpailuihin valmistautumiseen jäi lopulta vain juhlavat kaksi päivää aikaa. Tästä syystä päätin esiintyä minulle jo tutulla taikamateriaalilla, jota esitän muun muassa yritysjuhlissa.
Ammatillisesta näkökulmasta niin sanotulla “keikkamateriaalilla” sijoittuminen kolmanneksi suomalaiseksi tuntui hyvältä. Tällainen sääntöjen rajaama kilpailutilannehan mahdollistaisi esiintyjille kikkailumahdollisuuksia esimerkiksi taikatemppuvalintojen kanssa.

Ravintolataikuuskilpailuissa päivä etenee pääpiirteittäin niin, että aluksi ovat mystiset karsinnat. Kilpailevat taikurit esiintyvät vuorollaan suljetussa tilassa pienelle tuomaristolle, johon kuuluu kaksi taikurituomaria ja kaksi maallikkotuomaria.

Karsinnoista viisi eniten pisteitä saanutta taikuria etenee kutkuttavaan finaalivaiheeseen.

Finaalissa, eli yleisölle avoimessa osassa tapahtumaa, on viisi kilpailupöytää.
Kussakin pöydässä on oma tuomaristonsa, johon kuuluu yksi taikurituomari ja neljä maallikkotuomaria. Kilpailevat taikurit esiintyvät samanaikaisesti, mutta eri pöydille.
Aikaa on kuusi minuuttia. Yliajasta sakotetaan.
Kuuden minuutin jälkeen taikurit siirtyvät esiintymään seuraavaan jännittävään pöytään. Välissä on lyhyt aika, jonka aikana taikuri ehtii tekemään salaiset valmistelunsa seuraavaa pöytää varten.
Tuomarit istuvat samoissa pöydissä koko taianomaisen finaalin ajan ja normaalit pääsylipun ostaneet katsojat seisovat kilpailupöytien ympärillä.

Jokainen tuomari merkkaa kustakin taikurista mieleisensä arvostelupisteet paperille. Kilpailun jälkeen pisteet lasketaan ja kilpailevien taikureiden sijoittumiset julkistetaan.

Tämä oli ensimmäinen ravintolataikuuskilpailuni kilpailijan näkökulmasta.
Aiempina vuosina olen ollut nauttivana katsojana ja joinakin vuosina taikurituomarinakin.
Kilpailut järjestettiin Helsingissä Käpylässä Ravintola Nyyrikissä.
Järjestäjänä oli Suomen suurin taikuriyhdistys Suomen Taikurit Ry.

Tilaa taikuri mentalisti Ben Elf esiintymään tapahtumiin pääkaupunkiseudulla Ben Elf, taikuri


Hallitsen kehoasi!

26.6.2019
Ihminen on mielenkiintoinen psykofyysinen kokonaisuus. Se tarkoittaa sitä, että mieli vaikuttaa kehoon ja keho vaikuttaa mieleen.
Osa kehon ja mielen yhteyksistä on helposti havaittavissa, kuten esimerkiksi selkeän ajattelun ja syömisen välinen suhde.
Hyvä taikuri ja mentalisti saattaa hyödyntää niitä vaikeammin huomattavia yhteyksiä luodessaan lumoavia illuusioita mahdottomasta.

Saankin kehosi maagisesti tekemään vasten tahtoasi näitä huomaamattomampia psykofyysisiä ominaisuuksia hyödyntäen. Seuraa videolla antamiani ohjeita heti alusta asti niin hämmästyt ja saat vekkulista kokemuksesta kaiken irti.


Ojenna kätesi ja seuraa taikatemppuaTilaa taikuri mentalisti Ben Elf esiintymään tapahtumiin pääkaupunkiseudulla Ben Elf, taikuri


Pieni jekkuniksi-
huijaus, vai jotain muuta?

17.6.2019
Sain kutsun osallistua Helsingin Sanomien Tee se näin -juttusarjaan. Tavallisuudesta poiketen jaoin lukijoille erään taikureiden salaisuuden.

Harkitsin hieman ennen kuin lupauduin mukaan. Juttusarja osoittautui asialliseksi, ja niinpä uskalsin kertoa kerrottavani Helsingin Sanomien lukijoille. Minulla oli pari viikkoa aikaa päättää lehdessä julkaistava taito. Sain vapaat kädet ideoimisessa. Päätin opettaa pelikortin tyhjästä taikomisen.

Temppu on teknisesti vaativa ja siinä tarvitaan hienomotoriikkaa. Liikesarja, joka tehdään onnistuneen tempun aikana, on varmasti sellainen, millaista 99,99 prosenttia maapallon asukkaista ei tule elämänsä aikana tekemään.
Temppu, tai oikeammin tekniikka, voisi olla vaativuudeltaan noin kolmen pallon jongleeraamisen luokkaa. Lukijan tulisi siis todella harjoitella, jotta voisi esittää efektin onnistuneesti.

Sen lisäksi, että jaoin lukijoille hieman tavallista harvinaisempaa, arvokkaampaa ja vaativampaa taikureiden tietoa, toivon myös tuoneeni hieman esille taikurintyön todellista vaativuutta.
Hyvän taikurin taikatemput ovat vaikeampia kuin pienet vitsikirjan takasivulta opittavat jekkuniksihuijaukset.

Kun sinulla on seuraavan kerran mahdollisuus mennä katsomaan hyvää pelikortteja tyhjästä taikovaa pelikorttimanipulaattoritaikuria, niin mene!
Opettamani tekniikka on vain kaunis alkusoitto kaikelle sille muunkinlaiselle tekniikalle, mitä näette hyvän pelikorttimanipulaattorin esityksessä.
Tai siis ette näe, koska hän tekee tekniikat niin hyvin, että se on näkymättömissä ja kauniin illuusion syntyminen on mahdollista.

Tässä linkki Helsingin Sanomien juttuun, jossa myös video:
www.hs.fi

Tee se näin - poimi pelikortti tyhjästä

Näin poimit pelikortteja tyhjästä.Tilaa taikuri mentalisti Ben Elf esiintymään tapahtumiin pääkaupunkiseudulla Ben Elf, taikuri


Pysähtynyt aika ja silmänkääntö-
temppu

30.5.2019
Viisarikellon kanssa tapahtuu välillä illuusio, jossa näyttää siltä, että sekuntiviisari olisi taianomaisesti pysähtynyt. Heti kun sekuntiviisarin pysähtyneisyyden huomaa, sekuntiviisari alkaakin liikkua taas aivan normaalisti.
Illuusio pysähtyneestä ajasta ja silmänkääntötemppu

Pienellä kikalla ajan saa pysähtymään.
Saat itsellesi helppoa ohjelmaa, kun kokeilet tätä vekkulia aivojen temppua. Käytä taikavoimiasi ja ilmestytä itsellesi viisarikello, jossa on sekuntiviisari. Käännä katseesi pois kellosta pelkästään silmiä liikuttamalla. Pidä pää paikallaan. Käännä sitten katse takaisin kelloon, suoraan sekuntiviisariin. Muista pitää pää paikallaan. Tarkka ajoitus on tärkeä. Ajoita silmien liike samanaikaiseksi sekuntiviisarin kanssa. Kun sekuntiviisari loksahtaa uuden sekunnin kohdalle, tulisi silmiesi juuri sillä samalla maagisella hetkellä loksahtaa katsomaan sekuntiviisaria. Ajoituksen onnistuessa näyttää kuin sekuntiviisari olisi paikallaan yliluonnollisen kauan, mutta sitten se taas jatkaa matkaansa normaalisti. Pysähtyneen kellon illuusio onnistuu nopeasti, kun jaksaa joitain kertoja yrittää - ja ajoittaa oikein.

Illuusio syntyy siitä, että aivot dumppaavat roskiin käyttökelvottoman näködatan. Silmien liikkuessa aivoihin saapuu vain epäselvää kuvaa. Aivoihin saapuva kuva on jotakuinkin samanlaista kuin kuvaisit videota ja samaan aikaan heiluttelisit kameraa hullun lailla. Pelkkää suttua. Kun aivot heittävät tämän suttuisen kuvasarjan roskiin, filmistä puuttuu palanen. Silmien pysähtyessä katse kohdistuu ja kuva tarkentuu sekuntiviisarin kohdalle: filmi alkaa taas tallentua tietoisuuteen. Puuttuva roskiin heitetty filminpätkä korvataan uusimmalla selvällä havainnolla. Näin syntyy vääristynyt kokemus siitä kuin sekuntiviisari olisi ollut paikallaan tupla-ajan.

Samalla ilmiöllä saa aikaiseksi muutakin hauskaa ohjelmaa. Mene peilin eteen ja katso itseäsi vasempaan silmään. Käännä katse oikeaan silmään. Sitten taas vasempaan ja sitten taas oikeaan. Käännä katsetta koko ajan silmästä toiseen. Pidä pää taas paikallaan. Huomaatko? Et koskaan näe silmiesi liikkuvan!

Tilaa taikuri mentalisti Ben Elf esiintymään tapahtumiin pääkaupunkiseudulla Ben Elf, taikuri